Virussanering blev känt i coronatider

18 juni 2022
william eriksson

editorial

Att det länge funnits företag som arbetat med samt tillhandahållit produkter för virussanering, är det många som inte vet eller har tänkt på. När coronaviruset härjade som vildast stod bland annat Dagens Nyheter för en reportageserie om arbete med virussanering.

Även i tv-inslag fick svensken både lära sig mer om att själv sanera virus samt hur de riktiga proffsen går tillväga. Att följa en virussanerares arbete kan vara spännande då de arbetar med det osynliga.

 

Olika produkter

Att torka av en yta med en våt trasa är långt ifrån så effektivt som man kan önska och dödar inte baciller på det sätt som krävs. Företag som arbetar med virussanering använder bland annat Virkon eller alkoholbaserad ytdesinfektion. Det är en produkt som är effektiv mot alla virus.

En alkoholbaserad ytdesinfektion innehåller ofta även tensider som är till för den rent rengörande effekten.

Särskilt i kräksjuketider kan du gott använda dig flitigt av den här produkten. Den går att använda på många material såsom plast, trä och gummi. Eftersom Virkon även innehåller tensider, behöver du inte först rengöra ytan med ett rengöringsmedel innan du virussanerar den. Du sparar helt enkelt tid och resurser.

Tänk dock alltid på att använda någon form av lättare skyddsutrustning när du arbetar med den här typen av produkter. Virkon till exempel skall användas med handskar och skyddsglasögon.

 

virussanering

 

Håll rent på kontoret

Om ni behöver hjälp med virussanering på ert kontor finns det gott om företag att vända er till. Till viss del kan ett företag själv se till att hålla virus borta men på en plats där många människor rör sig, sprids också virus.

Särskilt i tider av kräksjuka, som är mycket smittsamt, kan det vara värt att virussanera frekvent eller att rent av ta in professionell hjälp. Du kommer i längden att tjäna på att hålla kontoret rent och medarbetarna friska.

Fler nyheter