Vägmarkeringar är inte en statlig metod för kontroll

21 juni 2021
patrick pettersson

Ibland kanske vägmarkeringar påminner dig om att du är en del av ett system som kontrollerar dig och håller dig i schack. Du ska hålla dig på din sida. Du ska inte köra förbi linjen. Vägmarkeringarna blir som övermäktiga gränser och det är nästan så att du skulle kunna tro att du får en elektrisk stöt av att som fotgängare ta ett steg utanför vägrenen när du går längs landsvägen. Är det här bara ännu ett sätt för myndigheterna att kontrollera oss? 

Nej. Om du tror det, trist för dig. Du kan inte bara strunta i vägmarkeringar, precis som du inte bara kan strunta i andra regler i samhället. Det går inte att lita på att bilförare är tillräckligt försiktiga och riskmedvetna i trafiken om de inte begränsas av bland annat stopp- och heldragna linjer. Vägmarkeringarna skapar ordning i kaoset. Det är inte ett maktmedel att kontrollera för kontrollens skull. Om du tror det får du nog jobba lite med dig själv i så fall. 

 

Ger dig säker trafik

Hade du verkligen velat sitta i en bil på en väg i grova korsningar utan linjer som markerade att du inte fick köra om? Vägmarkeringarna berättar någonting. De berättar vad det är för typ av väg du kör på och vilka risker som finns. 

De finns där som stöd för att du ska kunna ta dig fram på ett säkert sätt utan att utsätta dig själv eller dina medtrafikanter för fara. Tanken att vägmarkeringar skulle vara ett medel för statlig kontroll är oerhört provocerande. Lägg ned det direkt. 

Du borde egentligen bara gå in på en hemsida som svevia.se/vagmarkering och läsa på vad vägmarkeringar faktiskt innebär för vårt samhälle. De som är ute och målar i linjerna i vägrenarna och mer är hjältar som förtjänar allt beröm de kan få. 

Fler nyheter