Vad du inte visste om plast

05 december 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Vad du inte visste om plast

Den senaste tiden har plast fått lite av ett dåligt rykte, lite oförtjänt. Har du någon gång funderat på plastens historia? Före 1800-talet var de flesta material antingen naturliga eller konstgjorda Naturliga material som trä, läder och päls hade sina begränsningar när det gällde hållbarhet och styrka. Konstgjorda material som porslin, glas och lera kunde användas för att tillverka hållbara föremål men saknade flexibilitet.

Det var inte förrän på 1800-talet som man upptäckte ett material som kombinerade styrka, flexibilitet och hållbarhet. Upptäckten av plast revolutionerade sättet att tillverka och använda föremål i vardagen.

De första syntetiska plasterna utvecklades i slutet av 1800-talet för att ersätta naturmaterial som elfenben eller sköldpaddsskal. Dessa tidiga plaster var bland annat celluloid, bakelit och vulkaniserat gummi. Från och med 1920-talet började plastmaterialen polystyren och polyvinylklorid (PVC) massproduceras.

medicintekniska produkter

Ett attraktivt och billigt material

Plast blev snabbt ett attraktivt material för en mängd olika tillämpningar, särskilt inom medicinen, där det användes för att skapa tekniska produkter som provrör, sprutor och skyddskläder. Plast är också de var resistenta mot kemikalier, så de lämpade sig väl för behållare och förpackningar.

På 1950-talet gjordes framsteg inom plasttekniken att tillverkarna kunde börja tillverka nya typer av plast som polyeten och polypropen. Dessa material är hållbara, starka och lätta, vilket gör dem idealiska för en mängd olika konsumentprodukter som leksaker och möbler.

I dag används plast inom praktiskt taget alla områden i livet. De är lätta och hållbara och kan tillverkas för att passa en mängd olika användningsområden. Det finns inga gränser för plastens användningsområden, från köksredskap, leksaker, mobiltelefoner och bilar till textilier och medicinsk utrustning. Och tillverkningen kan nuförtiden även ske småskaligt. Som med Plast & Gravyr i Stockholm. De tillverkar bland annat specialbeställda och måttanpassade medicintekniska produkter för kunder runt om i Sverige och världen. Kolla gärna deras hemsida: https://www.plastogravyr.se/produkter

 

Fler nyheter