Tips inför byte av fönster

02 augusti 2021
jonas olsson

För den som ska köpa nya fönster finns det en hel del att tänka på. Valet av fönster har stor betydelse för hur ett hus uppfattas och ser ut, men det påverkar även boendemiljön och inomhusklimatet. När man väljer fönster finns det därför flera olika saker att ta hänsyn till, som utseende, material, hållbarhet, underhåll, miljö och naturligtvis priset.

Men det finns även andra saker som kan vara viktiga att inkludera, som extra säkerhet och ljudisolering. Bor man nära en väldigt trafikerad väg kan fönster med bra ljudisolering göra att man slipper höra det konstanta uttröttande trafikbruset och göra att man sover bättre. Också hur ett fönster är hängt kan ha betydelse, särskilt om man bor lite högre upp och vill kunna putsa fönstren på ett enkelt sätt. Vridfönster går att vrida så att utsidan kommer inåt, vilket gör det enkelt att tvätta fönstret på ett säkert sätt. Det finns också sidohängda, glidhängda och top swingfönster, men också fasta fönster som inte alls går att öppna.

 

 

Vilket material är bäst?

En viktig aspekt när man väljer nya fönster är materialet de är gjorda av. Vanligt är trä, trä med beklädnad av aluminum på utsidan eller PVC. Alla material har sina för- och nackdelar. Trä är vackert och fönster av trä kan hålla i flera hundra år, bara de underhålls och renoveras. Träfönster med aluminiumbeklädnad slits inte lika mycket som vanliga träfönster och behöver bara målas om ibland. Fönster av PVC är däremot helt underhållsfria och vissa säger att PVC-fönster kan hålla i hundra år. 

Vilket material som är bäst är en smaksak och prisfråga. Förhoppningsvis byter man bara fönster på sitt hus en gång i livet och därför måste fönsterbytet bli så bra som möjligt. Därför ska man ta tid på sig och jämföra olika fönstertillverkare och titta på material, u-värde och utseende med mera.

Fler nyheter