Terapins roll

12 september 2019
william eriksson
Terapins roll

I vår tid är verkligen psykisk ohälsa på tapeten – den gula tapeten, kunde man säga, för att anknyta till Charlotte Perkins Gilmans berömda novell med samma namn, som berör den orättvisa behandlingen av psykiskt sjuka kvinnor på 1800-talet. Forskare talar om att vi lever i en terapeutisk kultur, något som bland annat märks på trenden av kändisar som gråter ut i reality-TV och uppsjön av alternativa terapimetoder som erbjuds ­– med terapeuter som hänger självutskrivna diplom från internetkurser på väggen, och jobbar med en eklektisk samling tekniker, lånade från alla världens hörn.

 

Problem med alternativ terapi

Somliga patienter vittnar om att de verkligen blivit hjälpta av dessa alternativa terapimetoder, men deras färgstarka närvaro i diskussionen av psykisk ohälsa tål ändå att problematiseras. En oro som sakkunniga lyft är det att flera alternativa terapeuter försöker ge sken av att ha utbildningar som de i själva verket inte har.  En del försöker komma runt skyddade yrkestitlar genom att hitta på varianter av ”terapeut”-titeln och etikettera sig som diplomerad, utbildad och så vidare. Ett annat problem med alternativa terapiformer är att de ofta är kostsamma, samtidigt som deras effektivitet inte är vetenskapligt förankrad. En sårbar patient kan således ruinera sig i onödan.

 

 

Seriös terapi är livsviktigt

När det är fråga om något så känsligt som psykisk ohälsa är det bäst att inte riskera något. Om man är i behov av hjälp är det säkrast att vända sig till en seriös terapeut med gedigen utbildning i vetenskapligt beprövade metoder. Ett tryggt alternativ är denna Psykolog i malmö. Inget problem för litet för att rättfärdiga psykologstöd, om du känner att det plågar dig. Det går att söka hjälp för allting från självskadebeteende och posttraumatisk stress till problem med prokrastinering och perfektionism. Ta dina problem på allvar och ta dem till en psykolog som också gör det. 

Fler nyheter