Skinnhandskar på vintern är som vatten i Sahara

20 juni 2021
patrick pettersson

Den bitande kylan gör sig påmind genom de vindar som blåser upp i ansiktet när du promenerar på stan. Du var klok nog att sätta på dig långkalsongerna, men av någon anledning trodde du att du skulle kunna ta din kvällspromenad utan ett par handskar på händerna. Du huttrar medan du sätter den ena foten framför den andra. Det är viktigt att röra på sig. Det är viktigt att komma ut. Men det är också viktigt att vara rätt klädd. 

Det här är ett klimat du är van vid i Sverige. Större delen av året är det temperaturer som kräver att du klär på dig. Eftersom du inte hade ett par handskar på dig trycker du händerna djupt ned i fickorna för att försöka ge dem lite efterlängtad värme. Det hjälper lite grann, men knappast tillräckligt. Du vet om att händerna kommer vara torra, nariga och spruckna av kylan när du kommer hem igen.  

 

Ett par i reserv

Då händer miraklet. Du går förbi en klädaffärer och i skyltfönstret ser du att det är extrapris på handskar. I det här läget känner du dig nästan som någon som vandrat runt i flera dagar i Sahara och äntligen stöter på en vattenkälla. Handskar är precis vad du behöver i denna smärtsamma kyla som tagit sitt grepp om dina händer. De skinnhandskar som du nu lagt ögonen på frestar så mycket att det inte är något snack om saken. Du går in och köper ett par. 

Nej, förresten. Du köper två par skinnhandskar. Ett par som du tar på dig nu, och ett par som du lägger i fickan för att ha i reserv. Misstaget att gå ut utomhus utan handskar gör du inte om efter den här promenaden. Framöver ska det alltid finnas ett par vantar i jackfickorna om du råkar glömma det igen. 

Fler nyheter