Säg hejdå till stank

11 december 2019
jonas olsson
Säg hejdå till stank

Du har troligtvis någon gång varit med om att du klivit in på toaletten och välkomnats av en mindre trevlig odör. Det är vid sådana tillfällen man önskar att man hade någonting att dölja lukten med. In kliver luftfräscharen som räddaren i nöden. Den är till för att sprida väldoft var du än önskar, oavsett om det är i badrummet eller i köket. Inte bara kan den användas för att maskera obehagliga lukter, många använder den enbart för att få en härlig och inbjudande doft i sitt hem. Lavendel, citrus, linne eller gran. You name it, det finns en doft för alla.

 

Dofter för olika ändamål

En luftfräschare kan enkelt  ändra atmosfären i ett rum. Vissa dofter ger en viss association och känsla medan andra upplevs helt annorlunda. I badrummet vill de flesta ha någonting som upplevs fräscht och som dessutom neutraliserar, till exempel citrus. I vardagsrummet passar det kanske bättre med en mer harmonisk och varm doft, till exempel vanilj.

Dofter har dessutom en inverkan på vårt humör. Örtiga och kryddiga toner utstrålar liv och ger oss energi. Det gäller också mintiga dofter, som dessutom kan höja koncentrationen och prestationsförmågan. Sedan ska vi inte glömma de dofter som ger lugn och avkoppling, till exempel lavendel.

 

 

Olika typer av luftfräschare

På nätet kan du hitta en uppsjö av olika luftfräschare, här finns något för alla smaker. Vissa ger en mer direkt effekt medan andra är kontinuerliga och mer eller mindre sköter sig själva. Spray-varianten är ett enkelt och omedelbart sätt att få uppfriskande doft, dessutom är det väldigt billigt. Det traditionella doftljuset är i sin tur fortfarande lika populärt än idag. Förutom att sprida en varaktig och härlig doft i rummet tillför det en mysig känsla. En annan kontinuerlig luftfräschare är snygga doftpinnar, som genom att absorbera parfym eller olja sprider en härlig doft.

Fler nyheter