Ritualen kring koppen

13 januari 2020
Mikael Barani
Ritualen kring koppen

Äntlingen morgon och dags för en varm kopp kaffe. Det är ju inte själva drickande av nämnda kopp som är grejen, utan hela förberedelsen och uppladdningen inför bryggningen.

Den där lilla ritualen som kokandet av en varm kopp kräver är ju minst lika viktig som drickandet. När man tar fram påsen med färska bönor och känner den första doften slå mot en, som mjuka vågor av njutning som letar sig in genom näsborrarna och end till lungorna. Det är som om att hela kroppen gör sig redo för att sätta igång och njuta av det goda som stundar.

Sedan har vi ljudet av när bönorna åker ned i kvarnen och börjar malas ned till det fina pulvret som snart ska bli själva essensen i bryggandet. Att stanna till ens sekund extra och bara andas in doften av malda bönor innan man häller den allt i kaffekokaren (hur du än nu må koka ditt kaffe), ja det är ytterligare ett trappsteg mot himlen.

Sedan när doften av kaffe börjar sprida sig i hela rummet, ja då är vi snart i mål. Det är nästan denna stund som är bäst. När man kan börja ana hur det kommer att kännas att sitta där med sin kopp… ja det är smått fantastiskt faktiskt. 

Så har vi till sist ljudet av det färdiga kaffet som hälls i koppen, följt av den njutningsbara väntan på att temperaturen ska bli just rätt.

Tycker du att allt detta låter jobbigt så går det ju alltid att skaffa en kaffemaskin. Eller kanske har du en redan en genom kaffemaskiner uthyrning i Örebro på din arbetsplats.

Hur det än må vara så är det fint att kunna njuta av en rykande kopp kaffe gjord på färska bönor. Det är helt enkelt en av livets stora små njutningar som alltid känns rätt.

Fler nyheter