Relaterbara avstängningsventiler

Relaterbara avstängningsventiler

Relaterbara avstängningsventiler

Vad vet du egentligen om avstängningsventiler? Har du hört begreppet tidigare? Ventiler känner ju alla till och kan på ett eller annat sätt relatera till. Man har säkert en ventil hemma i väggen som kanske låter lite för mycket egentligen, men som man har vant sig vid, men som påtalas varje gång en person är på besök. Eller så är du en personifierad ventil för din kompis när du nästan ofiltrerat väller ur dig massa information som du har burit på dina axlar. Poängen är att ”ventil” är ett vanligt förekommande ord, där de flesta av oss vet vad det handlar om.

 

Avstängningsventil avslöjar sig själv

”Avstängningsventil” är nog inte lika vanligt och det är kanske främst om man arbetar med ventiler eller på något sätt själv söker sig till produkten som man vet vad det är för något. Men det är inte alls speciellt komplicerat, och ordet i sig själv avslöjar ganska mycket om vad det är för någonting. Avstängningsventiler är helt enkelt någonting som man kan använda för att antingen helt och hållet stänga av, eller bara reglera, hastighet eller flöde av ett innehåll som rör sig i ett system. Så en avstängningsventil skulle i en mening alltså kunna vara att du kastar en paj i ansiktet på din kompis som babblar för mycket om sin dag.

 

 

Begränsa eller stoppa flöde

Det ovanstående är dock såklart inte det vanligaste. Det mer vanligare området där ventiler och avstängningsventiler används är exempelvis i system eller flöden av värme, vatten eller luft. Det är ju också ämnen som det är ganska bra att kunna begränsa eller helt stänga av när behovet finns. Du vill väl till exempel inte att kranen ska fortsätta rinna när du tvättat händerna eller att luftkonditioneringen ska fortsätta spruta ut kall luft även när temperaturen utomhus har sjunkit. Nej, stäng av flödet med avstängningsventiler istället!