Ögonlaserkirurgi: Allt du behöver veta om behandlingsalternativ

04 augusti 2022
Helen Johansson

editorial

Vad är en ögonlaserbehandling

Om du har glasögon eller kontaktlinser vet du att ögonlaserbehandling är ett lockande alternativ för att bli av med dina synproblem. Men vilka är dina behandlingsalternativ? Och vad kan du förvänta dig av en ögonlaserbehandling? I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika laserögonkirurgiska behandlingar som finns tillgängliga och vad du kan förvänta dig av varje behandling.

Det finns två huvudtyper av ögonlaserbehandling: PRK och LASIK. PRK, eller fotorefraktiv keratektomi, är den äldre av de två metoderna. Det innebär att hornhinnans ytskikt, som kallas epitel, avlägsnas innan hornhinnan omformas med en laser. LASIK-laser in situ keratomileusis är det vanligaste av de två förfarandena. Det innebär att man skapar en klaff i hornhinnan och sedan använder en laser för att omforma den underliggande vävnaden.

Både PRK och LASIK är effektiva behandlingar för närsynthet, långsynthet och astigmatism. Nöronseende, eller myopi, är ett tillstånd där du kan se nära föremål tydligt men avlägsna föremål är suddiga. Vidsynthet, eller hyperopi, är motsatsen: du kan se avlägsna föremål tydligt men närliggande föremål är suddiga. Astigmatism är ett tillstånd där hornhinnan är mer böjd än vad den borde vara vilket gör att föremålen ser förvrängda ut.

Ögonlaserbehandling

Snabb återhämtning

PRK är den rekommenderade behandlingen för personer med stora pupiller, tunn hornhinna eller torra ögon. LASIK är den rekommenderade behandlingen för personer med små pupiller, tjock hornhinna eller mycket hög grad av närsynthet eller långsynthet.

Både PRK och LASIK är polikliniska ingrepp, vilket innebär att du kan gå hem samma dag. Operationen tar cirka 30 minuter och du är vaken under ingreppet. Efter operationen kommer dina ögon att täckas med en skyddande sköld eller plåster.

Återhämtningen av PRK tar några dagar till en vecka. Under denna tid kommer din syn att vara suddig och du kommer att vara känsligare för ljus. Återhämtningen efter LASIK går vanligtvis snabbare och de flesta ser klart inom en dag eller två.

Ögonlaserbehandling är i allmänhet säkert och effektivt. Riskerna med ingreppet är låga, men som med alla operationer finns det potentiella komplikationer. Dessa inkluderar torra ögon, infektion, inflammation och grumling.

Om du överväger ögonlaserbehandling, se till att prata med din läkare om alla dina behandlingsalternativ. Han eller hon kan hjälpa dig att avgöra om ögonlaserbehandling är rätt för dig. Tack för att du läste!

Fler nyheter