När är du i behov av ett invaliditetsintyg?

29 september 2021
jonas olsson

Har du varit med i en bilolycka och blivit allvarligt skadad? Så pass skadad att du inte kan arbeta som du gjorde förut? Då kan du behöva ett invaliditetsintyg. Det behöver inte vara en bilolycka som gjort denna skadan, det kan egentligen vara vad som helst. Men blir du skadad och inte längre kan arbeta, då behöver du ett intyg snarast. 

Ett invaliditetsintyg kan ge dig chansen att få en ersättning för skadan. Man blir inte direkt rik på att gå sjukskriven. För många är det knappt så att det går runt varje månad. Denna ersättningen kan då vara guld värd att få i precis rätt tid. 

Försäkringskassan betalar ut ersättningen. Hur mycket du får beror på hur stor skadan är, även hur bra invaliditetsintyget är. Allt om skadan ska tydligt framgå. 

 

 

Medicinsk invaliditet 

Så vem är det då som utför själva intyget? Ofta vänder man sig till en klinik, som exempelvis https://www.ortopederna.com/. Där har de läkare som är experter på medicinsk kunskap och har flera års erfarenhet. Ofta är det de som har arbetat som läkare en längre tid som utfärdar intyget. De måste även få lov att arbeta som medicinsk rådgivare innan. 

Välj en klinik som känns bra. Kolla gärna deras erfarenheter och att tidigare klienter är nöjda. Detta intyget kan göra väldigt mycket för dig, så välj med omsorg. 

Som de flesta vet kan försäkringskassan vara svåra att ha och göra med. Ju bättre och tydligare invaliditetsintyg desto bättre blir det för dig. Det kostar att få intyget. Hur mycket det kostar beror på hur lång tid det tar att utföra intyget.

Kolla ifall ditt försäkringsbolag täcker kostnaden för intyget. Det är något som de flesta försäkringsbolag betalar. Det finns dock en risk att ditt försäkringsbolag vill att du ska gå till en särskild klinik som de samarbetar med.

Fler nyheter