Ljuset som leder till besparingar

08 januari 2020
Mikael Barani
Ljuset som leder till besparingar

Vi lever i brytpunkten mellan det postindustriella samhället och IT-samhället. Eller egentligen har vi ju glidit in i IT-eran, men det pågår fortfarande en utbytesprocess, där den gamla erans teknik och tankesätt sakta med säkert uppdateras.

Naturligtvis kommer detta att ta tid, kanske flera decennier till, innan vi på det stora hela har gått igenom hela skiftet. Dels är det såklart en fråga om att prissättningen på tekniken ska bli mer tillgänglig för alla. Jämför gärna med mobiltelefoner som endast ett fåtal ägde under 80- och 90-talen. Mot slutet av 90-talet exploderade sedan användandet när marknadsvänliga telefoner släpptes, för att inte tala om när priserna för abonnemangen gick ned.

Sedan pågår det också ett generationsskifte där den äldre befolkningen inte behärskar tekniken. Särskilt gammal behöver man egentligen inte vara numera för att sluta ”hänga med”. Mest uppenbart blir det kanske när man blir förälder och barnen visar upp en massa prylar som man inte har en aning om hur de fungerar.

Däremot finns det ju saker inom tekniken som inte kräver någon större kunskap för att få fungera. Många av dem sparar dessutom pengar i plånkan genom att de är mer energieffektiva jämfört med dagens teknik.

Ta till exempel lampor, där LED-tekniken har både ökat livslängd och minskat energiåtgång inom belysning. Här kan till exempel företag spara pengar på att uppdatera befintlig belysning till något i stil med en LED strip och liknande.

Och vem är inte intresserad av att spara lite pengar där det går. Speciellt i dessa tider då marginalerna blir allt tajtare, kanske framför allt för mindre företag som fortfarande är i uppstarsfasen. Här kan varje sparat krona leda till större chans till plus i kalkylerna. ”Många bäckar små…” som man säger.

Oavsett behov så finns det mesta inom modern belysning på Public Light som både alltså sparar pengar och bidrar till en hållbar framtid.

Fler nyheter