Kan det bli stökigt i lokalen?

Kan det bli stökigt i lokalen?

Kan det bli stökigt i lokalen?

Kanske letar du efter en bra Ordningsvakt i Göteborg. Har du en pub eller bar som håller öppet sent? Ska du anordna en stor danstillställning eller ett stort event? Anlita en ordningsvakt, som håller koll på gästerna och upprätthåller ordningen. Även på stora festivaler utomhus, campingplatser och liknande ser man ordningsvakter. De finns där för trygghetens skull, så att vanligt folk kan våga besöka stället utan rädsla för att bli attackerade av berusade eller aggressiva personer.

 

Ordningsvakten får avvisa folk

Ofta blandar man ihop begreppen ordningsvakt och väktare. En väktare har inte mer befogenheter än folk i allmänhet, s.k. envarsgripande, som tillåter oss att hålla fast en brottsling tills polisen kommer och att avstyra ett brott. En ordningsvakt däremot, får lov att omhänderta och avvisa berusade personer och dem som inte kan ta hand om sig själva eller utgör en fara för andra. Han får också i nödfall tillgripa det våld som behövs, så han är utrustad med handfängsel och batong. Detta är helt enkelt för allmänhetens säkerhet, när någon till exempel går bärsärkagång på krogen och hotar att slå ner allt och alla. Då sätter man på handfängsel, ifall personen inte på något sätt går att tala till rätta.

 

 

Inte riktigt som en polis

Det är Polisen som utbildar och har tillsyn över ordningsvakterna, och det är också Polismyndigheten som föreskriver vilka kläder en ordningsvakt ska ha. Dessa kläder ska visa att han är en ordningsvakt, men de får inte vara förväxlingsbara med en polisuniform. Ordningsvakter har både rapporteringsskyldighet och lydnadsplikt mot polisen. Vakten ingriper för att förhindra brott, och när sedan polisen kommer tar de över ansvaret, och ibland hamnar en aggressiv och berusad person i finkan. Förhoppningsvis lugnar situationen ner sig tidigare, och ordningsvakten kan tala bråkstaken till rätta, så att polisen inte behöver rycka ut alls.