Installera värmepump i Stockholm

16 april 2021
patrick pettersson

Det finns flera olika slags värmepumpar, men alla tar de sin energi från omgivningen runt omkring fastigheten, från berget, jorden, vattnet eller luften. Ska man installera en värmepump måste man därför ta hänsyn till vilka förutsättningar som finns i nära anslutning till fastigheten. Sjövärme kräver så klart att man har en strandtomt, medan jordvärme behöver en stor yta och tomt för att fungera. 

Vid installation av bergvärme måste man borra djupt ner i marken och anlägga en energibrunn, vilket gör att själva installationen blir väldigt kostsam. Men trots detta är bergvärme precis som de andra värmepumparna en bra investering, och som alltid betalar sig. 

En bergvärmepump påverkas inte alls av årstiderna och kan leverera massor av energi året om. Det är därför som en bergvärmepump passar extra bra för hushåll som kräver en större mängd av energi. Den klarar även av att tillgodose värmebehovet för ett helt hyreshus eller bostadsrättsförening. 

 

 

Olika värmepumpar

Alla värmepumpar utom luftluftvärmepumpen behöver vattenburna element för att sprida värmen i fastigheten, men kan å andra sidan även användas till att producera varmvatten. Luftluftvärmepumpen har annars den stora fördelen att den enkelt kan ställas om för att producera kyla under heta sommardagar. Men en luftluftvärmepump fungerar bäst i ett hus med öppen planlösning eftersom den blåser ut värmen. Vill man veta mer om de olika värmepumparnas för- och nackdelar är detta en bra webbsida; värmepumpistockholm.nu

Tekniken har utvecklats och idag är det inte bara bergvärmepumpen som klarar av att producera värme vid riktigt låga temperaturer. Detta innebär att det finns en värmepump för alla hushåll och plånböcker. Funderar man på att installera en värmepump kan det vara bra att kontakta några företag för att jämföra deras olika värmepumpar och priser. Ofta lönar det sig att anlita ett företag som erbjuder en totallösning med installation och service.

Fler nyheter