Huskurer vs. Akuttandvård

25 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Huskurer vs. Akuttandvård

I denna artikel kommer vi gå igenom några av de mest traditionella huskurerna mot tandvärk. Vi kommer berätta om hur det har gått till i detalj och vilka som har fungerat. Tandvärk är en mycket smärtsam upplevelse, så det är viktigt att hitta en lösning så fort som möjligt.

1. Tugga kryddnejlika: Tugga kryddnejlika för att lindra tandvärk har använts i flera decennier. Tandläkare rekommenderar att man ska börja med att tugga en nejlika och sedan testa hur det känns. Man ska inte tugga direkt på den drabbade tanden eftersom det kan göra mer skada än nytta. Tuggningen av nejlikan innebär att de örtartade eteriska oljorna som finns i den kommer att tränga in och minska smärtan

2. Tugga gurka: Att äta gurka för att lindra tandvärk har också varit populär i århundraden. Fungerar på samma princip som med kryddnejlikan, men tugga inte direkt med tand som gör ont.

Akuttandvård odenplan

Saltvatten och tuggtobak

3. Saltvatten: Tandläkare rekommenderar att man ska skölja munnen med ljummet saltvatten för att lindra tandvärk. Det fungerar både som en desinfektion och smärtlindring. Saltet hjälper till att desinfektera området och minska inflammationer.

4. Tuggtobak: Tuggtobak har använts som en huskur för att lindra tandvärk i århundraden. Tuggningen av tobaken hjälper till att öka salivproduktionen, vilket kan lindra smärtan. Tuggningen av tobak bör dock endast användas som ett sista utväg om inget annat har fungerat, eftersom tobak för övrigt kan vara skadligt för hälsan

5. Tandkräm: Tandkräm som innehåller mentol eller kamfer har visat sig vara effektivt för att lindra tandvärk. Tandkrämen bör appliceras direkt på den drabbade tanden och låta den verka över natten.

Dessa är bara några av de traditionella huskurerna mot tandvärk som finns. Det allra bästa är trots allt att du kontaktar en mottagning med akuttandvård, om smärtorna är stora. Kolla in tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar för att se vilken behandling som kan passa dig.

Fler nyheter