En trädbesiktning ger en objektiv bild av dina träd

30 april 2022
patrick pettersson

editorial

Det är inte alltid så lätt att veta hur ett träd mår. Vissa trädsjukdomar syns inte alls på ytan. Men inuti kan trädet vara helt genomruttet, och på väg att falla ihop när som helst. Om det är ett träd som står i närheten av till exempel en villafastighet kan en sådan situation sluta riktigt illa. Du kanske vaknar en morgon av ljudet av en tjock trädstam som faller genom taket. 

Människor bygger gärna varma relationer till de träd som växer i vår närhet. Det är visserligen fint att ha känslor för naturen. Men det innebär också att vi kanske inte ser helt objektivt på träd som egentligen borde fällas. Då kan det vara bra att ta in en arborist för att utföra en trädbesiktning på dina träd, så du vet med säkerhet att träden är precis så friska och starka som du vill att de ska vara.

 

trädbesiktning

Viktigt att hitta rötan i tid

Vissa trädsjukdomar kan faktiskt behandlas om de hittas i tid, men det är rätt ovanligt. Du ska inte blanda ihop en arborist med någon sorts träddoktor. Vid besiktningen kommer ditt träd undersökas och diagnosticeras, sedan är det upp till dig att bestämma dig för vad du vill göra. Hur stor risk är du villig att leva med? I många fall är det en gissningslek angående när ett träd kommer nå punkten då rötan tagit över helt. 

Det kan som sagt vara smärtsamt att behöva säga adjö till ett stort träd som stått i trädgården sedan urminnes tider. Det känns kanske som att villalivet aldrig kommer bli detsamma igen. Då kan regelbunden trädbesiktning vara ett sätt att skjuta upp det oundvikliga, så att du och trädet åtminstone får några fler år tillsammans. Så kan din arborist meddela när det inte går att dra ut på det längre. 

Fler nyheter