Därför är tandreglering ett nödvändigt ont

20 juni 2021
patrick pettersson

Ett leende har en tendens att sprida sig likt ett virus från en person till en annan som utsätt för det. Det är förstås ett ganska snällt virus dock, eftersom det bara finns positiva effekter av leenden. Tyvärr finns det dock personer som har för dåligt självförtroende för att kunna bjuda på stora, breda tandblottande leenden som har förmågan att få andra människor att dela glädjen. Anledningen är inte sällan att man skäms över sina sneda tandrader. 

Är du en av dem? Det är många människor som har erfarenhet av att tänderna vuxit snett. Ibland går det inte att förebygga. Däremot går det alldeles utmärkt att rätta till. Det är det som brukar kallas för tandreglering. Behandlingen kan ta sig uttryck på olika sätt. Vanliga behandlingsmetoder är till exempel invisalign (en slags tandskena) eller med porslinsfasader. Det allra vanligaste är dock kanske att en tandläkare sätter in en tandställning. 

 

En långsiktig behandling 

Åh nej, inte tandställning. Det är ofta den spontana reaktionen som tandläkare för höra när de föreslår just tandställning som en regleringsbehandling för att få dina tänder på rätt plats. Du får kanske ångest bara över att tänka på hur du kommer sluddra i talet med den så kallade tågrälsen över tänderna, hur mat kommer fastna i den och hur ingen kommer vilja pussa dig på dansgolvet när du blottar metallbitarna över tandraden. 

Nu överdriver du nog dock. För det första kommer du vara jättesöt i en tandställning. Fråga bara Darin Zanyar som blev tandställningsrepresentant för hela landet i Idol 2004. För det andra är det en långsiktig behandling. Tandställning nu är bättre än sneda tänder för alltid. För det tredje finns det idag mer eller mindre osynliga tandställningar. Ja, du läste rätt. Tror du inte på det kan du läsa mer om tandreglering här: http://www.letandreglering.se/.

Fler nyheter