Bergförstärkning efter bergsprängning i Stockholm

31 juli 2021
jonas olsson

Ska du bygga hus vid eller i ett berg? Vissa delar i Stockholm är ganska bergiga. Då kan man behöva spränga för att kunna bygga hus på tomten. Det är såklart en kostsam historia, men väl värt det. Du kommer att få en solid grund att bygga på och en snygg tomt.

Efter din bergsprängning kan du dock behöva förstärka berget för att undvika att stora stenar faller ner på ditt nybyggda hus. Ingen vill ju ha en sten inrullandes genom fönstret en fredagkväll. Större stenar kan behöva bultas och resten kommer behövas fångas upp med hjälp av ett nät. 

I mer tättbebyggda orter som Stockholm är det ofta bergspräckning som man sysslar med, istället för att spränga. Det är en mer kontrollerad form som innebär att man spräcker upp berget mer lokalt. Sedan kan man schakta bort stenen. Det kan göra att man slipper har ett nät längs väggen, men det är en bedömning som ett proffs får göra. 

 

Nät som bergförstärkning

Nät har du nog sett längs många bergväggar under bilsemestern. Du kanske har undrat vad de är till för, eller så har du listat ut det. Innan nätet hängs upp tas mindre lösa stenar bort, och större bumlingar som inte går att avlägsna bultas fast. Inte förrän detta är gjort sätts nätet upp. Så även om det kan se lite läskigt ut när du ser en skylt som varnar för risk för ras, kan du känna dig trygg med att risken är ytterst liten då det har gjorts mycket för att undvika att det händer. 

Bergförstärkning i Stockholm kommun är extra viktigt då det färdas mycket folk på vägarna. Därför kan man se nät i många tunnlar och längs många väggar runt om i huvudstadens förorter och områden. Det kanske inte är det snyggaste, men det förhindrar tråkiga olyckor. 

Fler nyheter