Akuttandvård i Stockholm: Snabb hjälp när du behöver det som mest

14 maj 2024
Veronica Urena

editorial

När du drabbas av en tandvärk eller skadar dina tänder är det ofta akut. Smärtan kan vara överväldigande och oförutsägbar, vilket innebär att den inte känner av schemalagda öppettider. I Stockholm finns flera alternativ för akuttandvård, men att hitta rätt klinik i nödsituationer kan vara en utmaning. I den här artikeln tar vi en närmare titt på vad akuttandvård innebär, hur du bäst hanterar en akut tandvårdsituation och var du kan hitta kvalificerad hjälp när du behöver det som mest.

Vad är akuttandvård?

Akuttandvård är odontologisk vård som kräver omedelbar uppmärksamhet. Det kan vara allt från en plötslig tandvärk, en utslagen tand, en trasig krona eller bro, till en infektion som utvecklat sig snabbt. Vid dessa tillfällen är det viktigt att snabbt kunna identifiera problemet och veta hur man agerar. En fördel med akuttandvård är att det ofta går att få hjälp utan tidsbokning, även om det ibland kan innebära en längre väntetid på kliniken.

Under tiden du söker hjälp finns det ett par åtgärder du kan vidta för att hantera smärtan. Tandvärk kan lindras med receptfria smärtstillande medel, is kan användas för att minska svullnad, och om du har slagit ut en tand är det viktigt att behålla den fuktig. Spara tanden i en mjölkfylld behållare eller vid munnen och sök tandvård omedelbart.

akuttandvård Stockholm

Första hjälpen och när du ska söka akuttandvård

Ett sätt att undvika akuta tandproblem är att alltid sköta den dagliga munhygienen och gå på regelbundna tandkontroller. Men ibland händer olyckor och då är det bra att känna till grundläggande första hjälpen för tänder. Om du har ont, prova att skölja munnen med ljummet saltvatten och försök identifiera källan till smärtan utan att pilla för mycket i området.

Du bör omedelbart söka dig till en tandläkare för akuttandvård om smärtan är svår, om du har fått en tand skadad eller utslagen, eller om du har andra symptom som signalerar en infektion som feber och svullnad. Även om du är osäker, är det bättre att vara på den säkra sidan och få professionell rådgivning.

Akuttandvårdstjänster i Stockholm

Stockholm erbjuder ett brett utbud av akuttandvårdstjänster, med allt från stora sjukhus med tandakutavdelningar till mindre privata kliniker. När ett tandproblem uppstår akut är det avgörande att hitta en tillgänglig tandläkare som kan ta emot dig omgående. Många kliniker har utrymme för akutbesök under dagtid, men det kan också finnas mottagningar som är öppna på kvällar och helger.

När du besöker en klinik för akuttandvård kommer tandläkaren först att genomföra en undersökning för att fastställa problemet. Därefter följer en akut behandling som kan innebära smärtlindring, lagning, tillfälliga lösningar eller i allvarligare fall: extraktion. Tandläkare som arbetar med akutvård är vana vid att hantera olika typer av tandskador och smärttillstånd och strävar efter att ge snabb och effektiv vård.

Läs mer om akuttandvård Stockholm!

Fler nyheter