Antikvariat är historiens källa
Visst är det någonting alldeles speciellt med böcker? I en värld som digitaliseras i en snabbare takt än vi hinner vända blad är det lätt att få känslan att böckerna förlorar sin plats i samhället. Kanske de också tappar värde för de individer som enbart visar sin uppskattning för elektronik och digitalitet. Mobiltelefonen, datorn och Ipaden är kanske de främsta exemplen på sådant som tar plats från böckerna. Men det finns faktiskt platser där boken fortfarande står i centrum. Bibliotek är kanske det första man tänker på, men vad som icke ska förglömmas är antikvariat. De är en källa för böcker med lång historia som väntar på att få berättas.
Begagnade och billiga böcker på antikvariat
På dessa ställen hittar du främst begagnade böcker som privatpersoner har lämnat in med syftet att sälja dem vidare. Det innebär att det dels finns en ganska fördelaktig prisbild jämfört med om du skulle köpa en ny bok av samma slag. Självklart kan den fysiska kvaliteten vara något sämre, men det är ju också resultatet av att boken har gjort en resa och kultiverat människor på vägen. Den bär med sig en historia och i förlängningen en känsla som för rätt kund kanske är ovärderlig. Man ska inte underskatta känslan av att hitta ett riktigt guldkorn, när man kommer över boken man letat efter så länge.
Personlig touch
En annan finurlig, rolig och personlig grej med antikvariat är att butikerna ofta är kopplade till ett särskilt namn. Det är ovanligt att döpa sin butik med begagnade böcker till exempelvis ”Antikvariat Stockholm”, utan betydligt vanligare att det får heta ”Antikvariat August” eller ”Rogers antikvariat”. Det förstärker idén om att antikvariat gärna har en personlig touch, en känsla av sammanhang och historia som man inte får med en modern bokhandel, och som man definitivt inte får med näthandel eller skärmar.