Datanät – smidigt och säkert?

23 november 2020
Lily Hansen

Grundbulten i all kommunikation och hela internet är den faktiska IT- infrastrukturen. Datanätverk kan avse stora företagsnätverk, uppkopplingen för fastigheten i en bostadsrättsförening eller för den delen hela internet.

Men det räcker faktiskt att ha två datorer som pratar med varandra för att kalla det ett nätverk. Att ha ett datanät är något som har blivit lika naturligt och prioriterat som att ha vatten och el i nya fastigheter.

 

Uppkopplad – men vart?

Man är van att alltid ha tekniken tillgänglig, våra prylar blir mer och mer uppkopplade ofta utan att vi tänker nämnvärt på tekniken bakom. Oftast är det uppkoppling mot internet som det handlar om, men man kan även skapa mindre lokala nätverk som inte nödvändigtvis kopplas upp mot internet. Det kan vara en bra idé ur säkerhetssynpunkt att inte koppla upp saker på internet i onödan.

 

 

Det kan ibland räcka med att en enhet är uppkopplad på internet och kontrollerar de övriga eller helt enkelt har allt lokalt. Exempelvis så kan man bygga stabila mediaspelare och koppla ihop TV-apparater, högtalare med mera utan ha internetuppkoppling.

Ett annat exempel är säkerhetssystem och övervakning. Det är oftast väldigt viktigt att inga övervakningsfilmer läcker ut på internet. Men för många system på marknaden idag kommer ofta säkerheten i andra hand tyvärr. Genom en enkel sökning på internet kan man därför enkelt gå in och tjuvkika på folk genom osäkra kameror.

 

Separerade system

Hos företag är det mycket vanligt att man separerar sina system. Ofta talar man om intranät i dessa sammanhang. Då kan man ha ett nätverk internt och ett annat för extern kommunikation. Många gånger har företagen många olika system, som exempelvis kassaapparater och reklamtavlor som tyvärr sällan blir uppdaterade. Men har man kontrollen internt och har de olika enheterna utan uppkoppling mot internet så är detta oftast inget större problem.

Fler nyheter